By Aveliky / BGiPhone / / 0 Comments

Apple се присъединява към FIDO Alliance за разработване и популяризиране на нови стандарти за удостоверяване

Apple се присъедини към асоцияцията Fast Identity Online (FIDO) Alliance , чиято мисия е да разработи и популяризира по-строги стандарти за автентификация и да намали свръхзависимостта от използването на парола в света.

Освен Apple, асоциацията вече включва Amazon, Facebook, Microsoft, Samsung и други технологични компании с обща цел да осигурят онлайн връзки и да подкрепят приемането на стандарта за удостоверяване на U2F, с който FIDO се обозначава.

Universal 2nd Factor (U2F) е отворен стандарт, който подсилва и опростява двуфакторната автентификация (2FA), използвайки специализирани USB устройства или устройства за комуникация с малък обхват (NFC), базирани на същата технология за сигурност, използвана в смарт карти. U2F ключовете за сигурност могат да се използват като допълнителен метод за потвърждаване в две стъпки в онлайн услуги, които поддържат U2F протокола, като Google, Dropbox и Facebook.

Браузърите Chrome, Firefox, Edge и Opera първоначално поддържаха стандарта U2F. Apple също добави поддръжка за съвместими с FIDO2 ключове за физическа защита, като YubiKey с Lightning свързаност, към браузъра Safari в iOS 13.3.

Източник: MacGeneration
Source: BGiPhone