By Aveliky / BGiPhone / / 0 Comments

Apple App Store и Apple Pay станаха новата цел на антимонполния регулатор в ЕС

Европейската комисия заяви, че в рамките наедно разследване ще разгледа задължителното изискване на Apple към разработчиците на приложения. Компанията им забранява да информират потребителите на iPhone и iPad за по-евтини опции за покупка.

Spotify, шведска услуга за стрийминг на музика, подаде жалба. Миналата година тя се оплака, че Apple несправедливо ограничава конкурентите на собствената си услуга Apple Music.

Друго оплакване е 30% от комисионната, която Apple взема от разработчиците на приложения.

Spotify приветства проучването на ЕС. Тя се надява, че регулаторът бързо ще преразгледа случая.

„Изглежда, че Apple получава ролята на вратар, когато става въпрос за разпространение на приложения и съдържание на потребителите на устройства на Apple“, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер.

Във втория случай основният акцент е върху работата с мобилната услуга за плащане на Apple Pay. Компанията налага условия за ползване в приложения и на уебсайтове на продавачи. Освен това Apple отказва да предостави на конкурентите достъп до платежната система.

Регулаторите също се притесняват, че Apple Pay е единственото мобилно приложение за разплащане, на което е разрешено да използва функцията «tap and go» на iPhone.

Apple разкритикува разследванията на ЕС и заяви, че Европейската комисия подкрепя необосновани оплаквания от няколко компании, които просто искат да пътуват безплатно и не искат да играят по същите правила като всички останали.

Източник:IT-word

Source: BGiPhone – Apple App Store и Apple Pay станаха новата цел на антимонполния регулатор в ЕС