Основна терминология

Единственото нещо, което можете да направите след като си купите iPhone и го отворите е да се обадите на спешните номера 911 и 112. Това са единствените опции докато не активирате телефона към AT&T (или друг официален оператор). Ако използват официален оператор можете да си активирате телефона през iTunes; в друг случай, трябва да хакнете телефона за да можете да го активирате. Веднъж активиран той се превръща в iPod touch с камера и bluetooth и от тук насетне можете да продължите с джайлбрейк и най-вероятно с отключване, за да може да използвате iPhone, с който оператор пожелаете.
Бейзбенда контролира взаймодействието на телефонната част на iPhone и операционната система. Когато iPhone трябва да се обърне към клетките на оператора -- било то за разговори или данни -- всичко това минава през бейзбенда. Бейзбенда също така отговаря и за разпознаването на картата като валидна и за сигнала, който се появява точно до името на оператора. Когато отключите iPhone бейзбенда се модифицира по начин, който му позволява да комуникира с други мобилни оператори и безжични мрежи.
iPhone притежава два буутлоудъра. Единият е ARM Core Bootloader и взаймодейства с операционната система, другият е Baseband Bootloader. Буутлоудърите отговарят за правилното и успешно зареждане на iPhone. Какво вече споменахме iPhone може да бъде закупен с няколко различни версии на бейзбенд буутлоудъра (3.9, 4.6....до 5.9). Благодарение на 3.9БЛ можем да заредим хакнат бейзбенд, който да отговаря на версията на фърмуеъра. Apple промениха тази опция в 4.6БЛ и го направиха да изисква бейзбенд от по-нова фърмуеър версия. Ето защо в началото Dev Team пуснаха фалшив 3.9БЛ, който ви позволява да заредите хакнат бейзбенд отговарящ на фърмуеър версията. Така използването на iLiberty например, за по–ранни версии на FW е за пердпочитане пред ZiPhone, защото тя не сваля перманентно буутлоудъра, а прави един вид фалшив даунгрейд. Към момента са налице други програми за сваляне на буутлоудъра, които ще откриете във форума.
Аз ще ви отговоря. Iphone-те имат бутром(Iboot), който проверява на самото бутване(включване) на телефона дали има някакви "проблеми" като джейлбрейк. Когато намери джейлбрейк, iBoot контролира телефона и отказва да се бутва и виждате нахапаната ябълка и нищо повече. Когато хакерите пробиват цялата система на телефона (pwned), те модифицират бутрома и го настройват да игнорира тези проверки и устройството се бутва без проблеми. Това е при стария бутром т.е. телефон произведен преди 40 седмица (понякога се среща телефон който е произведен чак до 45 седмица и пак да е със стария бут. Това зависи от самата фабрика където е произведен). Това е untethered jailbreak. Новия бутром (среща се при телефон след 45 седмица на производство, а понякога и по-рано) има имунитет към 24 kpwn exploit. Това е файла с който се модифицира стария бутром за да маха проверките за джейлбрейк и заради това хакерите се намерили начин да модицират бутрома през друг exploit вързан през USB. Там проблема, обаче е когато се рестартва/бутва телефона всеки път трябва отново да се свързва с компютър и да се активира програмата за джейлбрейк. Това означава tethered jailbreak. Думата "pwned" произлиза от известната игра World Of Warcraft, където дизайнера на мапите грешно спелувал името и вместо "owned" (означава владее, притежава както е в случая хакерите владеят системата), излязло "pwned". 24 kpwn exploit е инструмент/софтуер който само хакерите го ползват и няма как да обяснявам тук на хората за самия термин. С него се модифицира (променя частично).
DFU означава Device Firmware Update. Ако правите рестор използвайки рековъри режим и получавате грешки или не можете да направите рестора, DFU режима е вашето спасение. Когато вкарате iPhone в DFU режим той не зарежда OS преди опита за рестор. Натиснете Sleep/Wake и Home бутоните за 10сек. Телефонът ще примигне и изгасне и след две секунди, точно преди нормално да видите лого на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато iTunes засече iPhone в DFU режим(под уиндоус изписва рикавъри в таск бар нотификацията). ЗАБЕЛЕЖКА**: Вкарването на телефона в този режим е много специфично и за това отброяването на времето е от голямо заначение, поради което може да ви се наложат няколко опита. Ако успешно сте влезли в DFU режим, дисплеят на телефона ще бъде черен. Все едно телефона е изгасен.
Версията на фърмуеъра на телефона е подобна на версията на операционната система, която използвате на компютъра. Новите версии на фърмуеъра обикновенно добавят нови опции, поправят грешки и увеличават стабилноста на работа на телефона. В началото iPhone-ите се продаваха с версия 1.0.x. В момента iPhone се продава с версия на фърмуеъра 8.1.2
Приложението Cydia e програмен мениджър благодарение на който може да инсталирате различни приложения, теми за визуализация и платформа за модификации на системата. Това става чрез сваляне на инсталационните пакети през WiFi (безжична мрежа) или мобилен интернет (което беше огин скъпо едно време). Cydia поддържа инсталиране, ъпдейтване и деинсталиране на приложения от множество сорсове (своеобразни хранилища, в които се помещават проложенията). Използвайте Cydia за да инсталирате разнообразни iPhone приложения или да пренастроите системата по ваш вкус.
Процес по достигане до главната файлова система на iPhone, осигуряване на администраторски достъп до машината и позволяващ стартирането на неофициално разработени приложения на телефона. След като направите джейлбрейк вие ще имате Cydia(най-разпространеният неофициален източник, но има и други) на на началния екран. В прав текст: представете си, че iPhone/iPod touch/iPad е портативен компютър с леко орязана версия на MacOSX, до чиято файлова система нямате достъп, а само до user дяла. Джейлбрейкването ще ви осигури липсващият достъп с администраторски права в машината, т.е. вие ще можете да нанасяте промени в системата, поведението й, настройките, визуализацията на интерфейса, звуците и т.н. Всичко, което по принцип можете да правите на един компютър.
Това служи за пояснение на това с каква версия на фирмуеъра вашият iPhone е излязал от завода - "Out of the Box". Например. Имате 3.1.2 OTB iPhone, което означава, че вашият iPhone е закупен с фърмуеър 3.1.2. Recovery Mode - Рековъри режим Ако искате да направите чист рестор, трябва да вкарате iPhone-а в рековъри режим. Задръжте Sleep/Wake и Home бутоните докато iPhone се рестартира. Когато видите логото на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато видите логото на iTunes и usb кабел на екрана. Тогава можете да използвате iTunes, за да направите рестор на фърмуеъра.
Secpack-а можете да си го представите като парола за достъп до буутлоудъра.
SDK е абревиатурата за Software Development Kit и представлява софтуерна библиотека, която ви помага за разработването на различни приложения и опции. Apple официално пуснаха iPhone SDK, който представлява набор от инструменти благодарение, на които може да се създават приложения, които да работят на iPhone.
Когато отключите вашият iPhone той става готов за използване със всяка GSM сим карта. За момента Apple е ограничила използването на iPhone само до няколко оператора. iPhone-ът трябва да бъде отключен преди да можете да го използвате с която сим карта си пожелате. Новото поколение iPhone4S се продава както заключен, така и отключен в над 100 страни, от повече от 200 оператора. От 2011-та година насам, никой не разработва софтуерен ънлок за новите версии. Сега проблемът се решава по три начина: 1. Купувате си фабрично отключен или поне от оператор, който ви устройва. 2. Отключване чрез сим интерпозер(турбосим). Поставя се под сим картата и позволява да "залъжете" телефона, че е с оригинално заложения оператор. Продава се в сервиза на форума, както и в безброй интернет магазини. 3. Заплащате си за фабрично отключване, при което операторът заключил телефона ви освобождава от задължение да го ползвате. Услугата се предлага от сервиза на форума, както и на много места в интернет.
Всяко arm7 у - во(3GS-нагоре) има уникален идентификационен номер на процесора. На базата на този номер, дата и местонахождение, версия на iOS и куп други параметри - при рестор/ъпдейт Епъл генерират уникален за всяко устройство и версия на iOS код, необходим за успешна инсталация. Този код се нарича SHSH. Веднъж излезла нова версия iOS, Епъл СПИРА генерирането на такива кодове за предишната версия на устройството и единственият начин за преинсталация на стара версия е запазването на генерираните преди кодове. За повече информация, посетете темата: Как да си осигурим downgrade и съответно jailbreak чрез запазване на ECID SHSH(актуално до iPhone 4, iPod touch 4G и original iPad с до шеста вкл. генерация iOS).

Нов съм сега на къде?

Когато едно устройство се сбъгяса, чрез функцията restore правим пълна преинсталация(или форматиране, ако ви кефи, макар че не е точно това). Препоръчително е тази операция да се прави в DFU режим, защото при този режим устройството е включено, но НЕ ЗАРЕЖДА операционната система - така "наливаме" ОС на чисто. Налага се да си направим всички настройки наново и да връщаме информацията чрез синхронизация(която сме запазили със същата функция преди рестора), защото връщането на iTunes backup(чрез restore from backup) обикновенно връща и бъгчето причиняващо проблема. Много често се случва, чисто ново устройство да прави проблеми - причината(ако изключим дефектите в хардуера) най - често е в лошо инсталиран софтуер поради замърсена букса, лошо качество на кабела, лошо изтеглен фърмуеър(налага се да го теглите наново) или бъгав компютър/антивирус/файъруол.
За да заредите батерията, следвайте някоя от опциите: За бързо зареждане, свържете устройството към електрическата мрежа, използвайки USB кабела и Apple USB адаптера. Свържете устройството директно към USB порта на Вашия компютър, използвайки USB кабела. Вашият компютър трябва да бъде включен, а не спящ или Standby режим; в противен случай батерията може да се изтощи, вместо да се зареди. За по-бързо зареждане, когато е свързан с компютъра, премахнете всички USB устройства с изключение на клавиатурата и мишката. Ако използвате лаптоп, уверете се, че той е включен към зарядното и екранът е пуснат. Ако екранът е затворен, компютърът може да изпадне в спящ или друг режим и устройството може да спре да се зарежда. Свържете устройството към външно захранван USB hub. За по-бързо зареждане, извадете другите USB устройства. Ако зареждате батерията докато синхронизирате или използвате устройството, зареждането може да отнеме повече време. Зареждането с FireWire базиран източник не се поддържа, с изключение на iPhone 2G и iPod touch (1 генерация). Ако устройството е свързано към FireWire базирано зарядно или аксесоар, ще се появи това съобщение на екрана: Charging is not supported with this accessory (Зареждането не се поддържа с този аксесоар) Battery icons Индикаторът на батерията се намира в горния десен ъгъл на екрана. Той показва зареждането на батерията и приблизително колко заряд е останал в нея. Ако зарядът на батерията е много нисък , на устройството може да се появят някои от следните изображения , които индикират, че батерията трябва да се зареди до десет минути преди да можете да използвате устройството. Ако батерията е напълно изтощена, екранът може да остане черен за две минути преди те да се появят.
Литиево-йонни Батерии Презареждащата Литиево-йонна технология в момента осигурява най-добрата производителност на Вашия Apple компютър, iPod, iPhone и iPad. Този стандарт може да бъде намерен и в много други устройства, които се предлагат на пазара. Както и други презареждащи се батерии, тези може да се нуждаят от евентуална подмяна след известно време. Стандартна технология Литиево-йонно полимерните батерии имат висока плътност на мощността, която ви осигурява дълъг живот на батерията. Зареждането на този тип батерии може да стане, както Ви е удобно, без да е необходим пълен цикъл на зареждане. Стандартно зареждане Повечето литиево-йонно полимерни батерии използват бърз режим на зареждане до 80% заряд, след което преминават на бавно зареждане (trickle charging). Около два часа са необходими за достигане на 80% и още два до пълното зареждане на батерията (ако не използвате устройството). Можете да зареждате всички литиево-йонни батерии с голям, но краен брой пъти, което е определено от цикъла на зареждане. Цикъл на зареждане означава използването на целия заряд на батерията, но това не означава непременно, че с едно зареждане. Например, можете да използвате половината от заряда на батерията за деня и след това да я заредите напълно. Ако направите това отново, ще се брои за един цикъл на пълно зареждане. Така че, завършването на един пълен цикъл може да отнеме няколко дни, в зависимост как използвате устройството. Всеки път, когато завършвате един пълен цикъл на зареждане, намалявате леко капацитета на батерията.
Грешите! Телефонът ви има само един говорител. Другото е микрофон. Изглеждат напълно еднакво на външен вид и се намират в долния край на телефона.
С две последователни натискания на Power бутона. Намира се отгоре на телефона.
Не! Не е необходимо, това е въпрос на личен избор. Но без джейлбрейк, вие няма да можете да изпращате файлове чрез bluetooth, няма да можете да тествате хилядите официални и неофициални приложения за този умен телефон, а ако телефона ви е фабрично заключен (ФЗ), няма да можете да го отключите. Решението е Ваше. Що се касае до гаранцията – вие по всяка време можете да възстановите телефона в първоначалния му вид - до оригинална версия на системния софтуер. Тоест, проблеми с гаранцията заради джейлбрейка няма да имате.
Официалните приложения се инсталират посредством iTunes. Неофициалните приложения могат да се инсталират единствено след джейлбрейк. За тях се използва Cydia (основно неофициално системно приложение, което се инсталира по подразбиране на телефона ви след джейлбрейкването му). Посредством него, вие можете да инсталирате допълнителен неофициален софтуер директно от телефона си. Както и да инсталирате официални приложения за тестови цели от AppStore посредством iTunes. Някои наричат такива приложения "кракнати" wink.gif Официалните приложения се изтриват като задържите за 1-2 секунди пръстът си на приложението. Иконите започват да се движат и се появява closebox.png в горния им ляв ъгъл. Натискате го и приложението ще бъде изтрито. Неофициалните може да се махнат от където и са качени - Cydia -> Manage -> Packages. Намирате приложението и избирате Modify, а после Remove.
Ако по някаква причина телефонът ви "увисне" и не реагира, то трябва да го рестартирате. Задръжте бутоните Sleep и Home докато на екрана се появи логото на Apple (ябълката), след което пуснете бутоните. Изчакайте докато телефонът зареди. Може да отнеме и повече от минута.
Във .ipsw файла се съдържат операционната систама на телефона и операционната система на baseband-a (модема). При ъпдейт към нова версия на телефона, освен самата операционна система се ъпдейтва и baseband-a (модема) на телефона, който служи за приемане и провеждане на разговори, съобщения - телефонната част. За да отключите телефона си трябва версията на операционната система на baseband-a (модема) да е същата като тази която може да отключват yellowsn0w, ultrasn0w или blacksn0w. При моделите на iPhone след 2G още няма възможност за връщане към която си искате версия на baseband-a (модема), което затруднява отключването. С други думи след като сте ъпдейтнали с оригиналния .ipsw файл вие освен ОС-а на телефона, ъпдейтвате и ОС-а на baseband-a (модема), но при дaунгрейд към по–ниска вие променяте само ОС-а на телефона, а ОС-а на baseband-a (модема) си остава този от ъпгрейда и няма как да смените версията му с по-стара. В Custom FW, които се правят с PwnageTool се премахва ъпдейта на ОС-а на baseband-a (модема) и при рестор с такъв FW ОС-а на baseband-a (модема) остава стария и се ъпдейтва само ОС-а на телефона, което позволява да отключите отново телефона си с yellowsn0w, ultrasn0w или blacksn0w.
"ECID" означава Exclusive Chip ID. Това е уникален идентификационен "ключ" за достъп до изпълнителната памет на чипа, който е различен за всеки iPhone, iPod Touch 2G, AppleTV и iPad. Когато ресторвате устройството си, iTunes се свързва със сървър на Apple, за да създаде подпис (SHSH) точно за вашето устройство (идентифицирано чрез уникалния ECID) с който се разрешава качването на съответния firmware на него. Подписа (SHSH) е код записан във файл във XML формат, който е генериран за вашето устройство. Apple използва ECID на вашето устройство и версията на firmware-a който се опитвате да сложите, за да създаде подписа (SHSH). Сървъра на Apple подписва само актуалната версия на iOS за съответното устройство и по този начин се забранява downgrade-а на софтуера на устройството и се усложнява или в най-лошия случай спира направата на jailbreak. Тази технология за "подписване" на софтуер е актуална до модели с А4 процесор(iPhone 3GS/4, iPod touch 4G и original iPad) и до iOS 5 включително. iOS 6 въвежда APTicket към технологията SHSH и върши работа само ако "подписите" са теглени директно от устройството, което е инсталирано с конкретния фърмуеър(iPhone 3GS/4, iPod touch 4G). Методът работи само на посочените в скоби устройства!!! От iOS 7, Apple въвежда технологията nounce generation, при която към SHSH се прикачва уникален, генериран към момента на рестора код за еднократна употреба(number nounce). Към момента не е известен метод за репликиране на технологията и инсталация към избран от вас iOS 7/8 > не е възможна.