By Aveliky / BGiPhone / / 0 Comments

macOS High Sierra крие опасна уязвимост

Най-новата версия на операционната система на Apple, macOS High Siera е пълна с вълнуващи нови функции, но крие и опасна уязвимост, твърди специалист по сигурността.

Оказва се, че хакерите могат с малко усилия да откраднат всичките ви пароли от компютър, работещ с High Sierra. Според Патрик Уордъл, те могат да изпълнят неподписано приложение, което краде пароли и той публикува доказателства за това в Twitter, заедно с видео, показващо приложението keychainStealer.

Важно е да се отбележи, че докато специалистът е проверил само High Sierra, то изглежда и El Capitain е засегната от уязвимостта, но новината не е толкова лоша, тъй като, за да сработи тя, компютърът първо трябва да е заразен със злонамерен софтуер. Т.е. това е локална атака и означава, че хакерът първо трябва да има достъп до вашия компютър. Типичен начин на заразяване са имейлите с прикачени заразени файлове, фалшивите уеб страници или дори легитимни сайтове, чийто приложения са хакнати преди това.

Apple не изглежда да е впечатлена от експлойта, въпреки, че нейн говорител потвърди, че компанията ще обърне внимание на заплахата.

Уордъл се е свързал с Apple преди да направи експлойта публично достояние и инженерите на компанията вече работят по кръпка за уязвимостта. В същност докладът е от началото на септември, малко преди освобождаването на High Sierra и компанията е разполагала с достатъчно време, за да реагира.
Source: BGiPhone